Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Παρίσι: Νομιμοποιήθηκε το παντελόνι για τις γυναίκες μετά από 214 χρόνια

 
Μετά από 214 χρόνια ...
η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν στις γυναίκες στο Παρίσι να φορούν παντελόνια.

Η απαγόρευση μπορεί να μην εφαρμοζόταν στην πράξη, ωστόσο η ακύρωσή της ήταν χρόνιο αίτημα γαλλικών φεμινιστικών οργανώσεων.

Η Ναζάτ Βαλό Βελκασέμ, η μαροκινής καταγωγής υπουργός γυναικείων δικαιωμάτων της Γαλλίας, πρωτοστάτησε στην απαγόρευση του νόμου.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", η νεαρή εκλεκτή του Ολάντ για την "γυναικεία" πλευρά της σύγχρονης σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, απαγόρευσε οριστικά την δυνατότητα των αστυνομικών να συλλαμβάνουν γυναίκες με μόνη αιτία το γεγονός ότι φορούσαν παντελόνι και όχι φούστα.

Η ίδια δήλωσε:

"Η διάταξη αυτή ήταν ασύμβατη με τις αρχές της ισότητας ανδρών και γυναικών, οι οποίες περιγράφονται στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας. Από αυτή την ασυμβατότητα απορρέει η ανεπιφύλακτη ακύρωση της διάταξης".

Ο νόμος του 1799 προέβλεπε ότι οι γυναίκες έπρεπε να πάρουν ειδική άδεια από την αστυνομία για να "ντυθούν αντρικά", αλλιώς κινδύνευαν να συλληφθούν. Η ισχύς του νόμου είχε επικεντρωθεί στο Παρίσι, καθώς κατά τη Γαλλική Επανάσταση παντελόνια φορούσαν οι επαναστάτες και επαναστάτριες,σε αντίθεση με τις αριστοκρατικές βράκες, του κινήματος των "Αβράκωτων" (sans-culottes), όπως ονομάστηκε.

Η απαγόρευση τροποποιήθηκε το 1892 και το 1909 και έδινε το δικαίωμα να φορούν παντελόνι όσες γυναίκες είχαν ποδήλατο ή κρατούσαν τα γκέμια αλόγου.

Αφενός η πρακτική αδιαφορία γυναικών και αστυνομικών για την εφαρμογή του τον 20ο αιώνα, αφετέρου μία έφεση των Γάλλων στην νομική "αρχαιολογία", επέτρεψαν στο νόμο αυτό να μένει σε ισχύ. Αλλά το αίτημα κατάργησης που έφτασε στα χέρια της Βελκασέμ προκειμένου "να μην διακινδυνεύονται οι σύγχρονες αρχές μας", έγινε δεκτό.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: