Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η ιστορία της κρέπας και η βασίκη συνταγή της!

 
  
Απόγονος του...
Άζυμου Άρτου, που βρίσκουμε ακόμα και στη Βίβλο, συνδέθηκε με δοξασίες που φέρνουν γούρι και καλοτυχία αφού φτιάχνεται με φυσικά προϊόντα.
Η κρέπα συνδεόταν επίσης με ειδωλολατρικές γιορτές, ενώ πέρασε στα χριστιανικά χρόνια και στη γηραιά δύση σαν προϊόν που συνοδεύει γιορτές και τελετές.
Σήμερα τη βρίσκουμε σε όλες τις παραδοσιακές κουζίνες, από τις πιο πολύπλοκες όπως είναι η γαλλική και η κινεζική έως τις πιο απλές. Οι ποικιλίες της; Κυριολεκτικά άπειρες. Μπορεί να γεμιστεί με οτιδήποτε, "ερεθίζοντας" τον ουρανίσκο μας με αλμυρές και γλυκές γεύσεις.
Η λέξη, όπως και η ίδια η κρέπα, είναι γαλλικής προελεύσεως, και απορρέει από την Λατινική "crispa" που σημαίνει "κατσαρή". Προερχόμενες από την Βρετάνη, μία περιοχή βορειοδυτικά της Γαλλίας, θεωρούνται το εθνικό πιάτο της χώρας, αν και με την πάροδο των χρόνων γίνανε δημοφιλείς και εκτός των συνόρων.

Υλικά (για 6 άτομα)
Για την παρασκευή της βάσης της κρέπας:
250 γραμμάρια αλεύρι
1κουταλία της σούπας ζάχαρη άχνη
4 αυγά
1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 φακελάκια βανίλια
αλάτι

Εκτέλεση
Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέστε μια πρέζα αλάτι, την ζάχαρη άχνη, την βανίλια, τα αυγά και στη συνέχεια ανακατέυετε  ρίχνοντας σιγά σιγά και το γάλα, προσέχοντας να μην σβολιάσει. Βάζοντας σε σιγανή φωτιά το τηγάνι, αφού το έχετε λαδώσει ελαφρά, ρίχνετε μια μικρή δόση από το μείγμα και ψήνετε την κάθε πλευρά για 2 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: