Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Επιστροφή στο Τζουράσικ Παρκ Κλώνοι κατεψυγμένων ποντικών ανοίγουν το δρόμο και για τα μαμούθ!

 Οι χαυλιόδοντες ενός μαμούθ 23.000 ετών ξεπροβάλλουν από τους πάγους της Σιβηρίας
Η επιτυχής κλωνοποίηση νεκρών ποντικών που είχαν...
μείνει στην κατάψυξη έως και 16 χρόνια είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνολογία θα μπορέσει στο μέλλον να «αναστήσει» τα κατεψυγμένα μαμούθ της Σιβηρίας, εκτιμούν Ιάπωνες βιολόγοι.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να κλωνοποιήσουν ζώα των οποίων οι ιστοί καταψύχθηκαν. Χωρίς τις κρυοπροστατευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια πριν από την κατάψυξη, οι παγοκρύσταλλοι που σχηματίζονται μέσα στα κύτταρα σπάνε τις μεμβράνες τους και τα καταστρέφουν.
Φαίνεται όμως ότι ακόμα και αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό αρκετά καλής ποιότητας για την κλωνοποίηση.
Ο «εξπέρ» της κλωνοποίησης Τερουχίκο Γιακαγιάμα στο Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας του ινστιτούτου Riken στην Ιαπωνία εργάστηκε με ποντίκια που ξέθαψε από καταψύκτες. Τα πειραματόζωα είχαν παραμείνει έως και 16 χρόνια στους -20 βαθμούς, χωρίς κρυοπροστατευτικές ουσίες, αναφέρει το Reuters.
Εφαρμόζοντας την τεχνική της «μεταφοράς πυρήνα», ο ερευνητές απομόνωσαν το DNA νεκρών κυττάρων και το εισήγαγαν σε ωάρια ποντικού από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό. Τα έμβρυα που προέκυψαν εμφυτεύθηκαν στις μήτρες άλλων ποντικών και ορισμένα αναπτύχθηκαν και γεννήθηκαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.
«Η τεχνική της μεταφοράς πυρήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάσταση ζώων ή για τη διατήρηση πολύτιμων γενωμικών πόρων από ιστούς που καταψύχθηκαν για παρατεταμένες περιόδους χωρίς κρυοπροστασία» γράφουν οι ερευνητές στο Proceeding of the National Academy of Science.
H Ιαπωνία έχει ξεκινήσει ερευνητικό πρόγραμμα για την επαναφορά των μαμούθ που εξαφανίστηκαν πριν από 10-20 χιλιάδες χρόνια. Αφθονος κατεψυγμένος ιστός, ακόμα και ολόκληρα ζώα δεκάδων χιλιάδων ιστών, έχει εντοπιστεί στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θηλυκοί ελέφαντες θα μπορούσαν να προσφέρουν τα ωάρια που απαιτούνται για την κλωνοποίηση των ξαδέλφων τους μαμούθ αλλά και να φιλοξενήσουν τα έμβρυα στη μήτρα τους.
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: