Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

6 είδη κρέατος που ίσως να μην δοκιμάζατε ποτέ…


Η ρήση «ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» ισχύει κατά γενική ομολογία και η αλήθεια είναι ότι κανένας μεζές από αυτούς που ακολουθούν δεν έχει αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο. Καλό είναι ωστόσο, να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω και να αναλογιστείτε αν εσείς θα τολμούσατε να δοκιμάσετε μια μπουκίτσα…
Με όλο το σεβασμό στα άτυχα ζωντανά που υπέστησαν τα πάνδεινα πριν βρεθούν στο πιάτο μας, αλλά και στα γούστα των ανά τον κόσμο οπαδών τους, υπάρχουν κάποιες μορφές κρέατος ή κάποιοι τρόποι σερβιρίσματος, που κάνουν το στομάχι του μέσου Έλληνα να ανακατεύεται επικίνδυνα στη σκέψη τους. Είναι η στιγμή που ο ταξιδιώτης -κατά τα άλλα φανατικός κρεατοφάγος- αναζητά με έκδηλη την… αγωνία στα μάτια του, μια «πράσινη» εναλλακτική. Ακολουθούν 6 τυπικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων… Cheeseburger σε κονσέρβα, Γερμανία Η γερμανική εταιρεία Katadyn είχε την -πρωτότυπη ομολογουμένως- ιδέα να βάλει το ταπεινό cheeseburger σε κονσέρβα. Ήταν μέρος της σειράς φαγητών για πεζοπόρους και εξερευνητές. Ωστόσο, εσείς θα δοκιμάζατε burger σε κονσέρβα… τόνου; Δύυυυυυσκολα… Τηγανητές αράχνες, Καμπόντια Στην πόλη Phnom Penh στην Καμπόντια, έχουν σαν εκλεκτό μεζέ τις τηγανητές αράχνες. Μπορεί να αγοράσει κανείς μια μερίδα με 10 αράχνες έναντι 2 δολαρίων, συνοδευόμενες με σκόρδο. Οι αράχνες αυτές είναι τραγανές απ’έξω και έχουν γεύση σαν κρύο κοτόπουλο. Λουκάνικα από κρέας αλόγου, Μογγολία Πλην της Αυστραλίας, σε όλες τις υπόλοιπες ηπείρους το κρέας των ιπποειδών (του αλόγου και των στενών συγγενών του) είναι μέρος της κουζίνας. Στη Γαλλία για παράδειγμα, η μπριζόλα αλόγου είναι σε πολλά μενού. Στην Μογγολία τώρα, τα παïδάκια αλόγου είναι …από άλλο ανέκδοτο. Έντονης γεύσης κρέας, ελαφρώς πιο άπαχο και «λαστιχένιας» υφής από το βοδινό, αλλά σε καμία περίπτωση άσχημο. Για δοκιμάστε όμως να το κάνετε λουκάνικο, όπως κάνουν οι εκ Μογγολίας φίλοι μας, και τα πράγματα δεν προβλέπονται τόσο ευοίωνα για τον ουρανίσκο ή και το στομάχι σας. Συνήθως είναι ιδιαίτερα αλμυρά. Όποιος μετά από μια δυο μπουκιές δε τα αφήσει στην άκρη, κερδίζει βραβείο… Αρουραίος, Νότια Κίνα Τα τελευταία χρόνια, στη νότια κινεζική πόλη του Yangshuo, οι τεράστιοι ποντικοί των αγρών έχουν γίνει λαϊκό έδεσμα, καθώς είχαν εμφανιστεί πάμπολλοι στα χωράφια όπου οι ντόπιοι καλλιεργούσαν φιστίκια. Πιάνονται με παγίδες, σκοτώνονται, γδέρνονται και στη συνέχεια «στεγνώνουν» ώστε να πωληθούν στην τοπική αγορά. Εάν και μόνο η σκέψη του αρουραίου δε σας έκανε να «κατηφορίσετε» στην επόμενη παράγραφο, το γεγονός ότι το κεφάλι μένει ακέραιο και σας κοιτάνε κατάματα στην υπαίθρια αγορά, σίγουρα θα σας φέρει μια μικρή ναυτία… Ψητή καμήλα, Μαρόκο Το κρέας καμήλας μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα στην όχι και τόσο μακρινή μας βορειοαφρικανική χώρα από οποιοδήποτε χασάπη στην κατάμεστη κρεαταγορά της Καζαμπλάνκα και να το μεταφέρετε αλλού για να σας το ετοιμάσουν. Συνήθως, θα σας το φτιάξουν στα κάρβουνα και θα σας το φέρουν στα ξεχαρβαλωμένα τοπικά τραπεζάκια των υπαίθριων πάγκων, μαζί με ζεστό, γλυκό τσάι μέντας και ένα πιάτο ντομάτες με κρεμμύδι. Η μυρωδιά μπορεί να σας ξεγελάσει καθώς είναι καταπληκτική, ωστόσο το κρέας είναι σκληρό σαν παλιά γαλότσα και τόσο ινώδες, που θα χρειαστείτε απόθεμα από οδοντογλυφίδες για τις επόμενες 5-6 ώρες. Η γεύση του μοιάζει αρκετά με βοδινό που το έχεις αφήσει τον ήλιο για μέρες. Το πιθανότερο είναι πως θα το εντάξετε με συνοπτικές διαδικασίες, μετά τις πρώτες μπουκιές, στην κατηγορία εμπειριών «Το έκανα μια φορά για να ‘χω να το λέω, αλλά ποτέ ξανά»… Κρέας κόμπρας, Ινδονησία Σε κινέζικα εστιατόρια συνηθίζουν να προσφέρουν ως πιάτο το κρέας της κόμπρας, αφού πρώτα αφαιρέσουν το δέρμα του ερπετού. Το συγκεκριμένο κρέας γίνεται ψητό αλλά και μπιφτέκι για ένα «νόστιμο» (;) burger. Πολλοί μάλιστα από τους φανατικούς λάτρεις του συγκεκριμένου κρέατος πιστεύουν ότι το κρέας της κόμπρας καταπολεμά τις δερματικές παθήσεις και το άσθμα, ενώ αυξάνει και τη σεξουαλικότητα.


ΠΗΓΗ: kamikazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: