Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

8 πυκνοκατοικημένα νησιά!

Όταν ακούμε τη λέξη νησί -ειδικά εδώ στην Ελλάδα- σκεφτόμαστε, καταγάλανες θάλασσες και απίστευτες παραλίες. Τα 8 νησιά που θα δείτε παρακάτω μάλλον έτσι πρέπει να ήταν κάποτε, αλλά σήμερα, έχουν εξελιχθεί σε ολόκληρες πόλεις.




1. Mexcaltitan, Μεξικό

Πληθυσμός: 818 κάτοικοι
Έκταση: -
Το Mexcaltitán είναι μια μικρή νησιωτική πόλη στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού στο Μεξικό. Η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από κανάλια και από τον Ιούνιος μέχρι τον Οκτώβριο λόγω των βροχών, οι δρόμοι του νησιού πλημμυρίζουν και η μετακίνηση γίνεται με βάρκες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η πόλη μπορεί να είναι το θρυλικό Aztlan, η προγονική πατρίδα των Αζτέκων. Σήμερα είναι κέντρο γαρίδας, τις οποίες απλώνουν παντού για να στεγνώσουν


2. Ebeye Island, Νησιά Μάρσαλ

Πληθυσμός: 15.000 κάτοικοι
Έκταση: 0,36 τετ. χλμ
Το Ebeye είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ατόλης Kwajalein στα Νησιά Μάρσαλ. Πάνω από το 50% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών. Είναι το πέμπτο πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο. Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα πυρηνικά όπλα στο Νότιο Ειρηνικό, μια από τις ατόλες που επέλεξαν ήταν και αυτές των Νησιών Μάρσαλ. Οι Αμερικανοί ξερίζωσαν πολλούς κατοίκους της Ατόλης Μπικίνι και της ατόλης Enewetak για να είναι σίγουροι πως οι δοκιμές δε θα βλάψουν την ανθρώπινη ζωή. Η αναγκαστική μετεγκατάσταση των κατοίκων προκάλεσε ένα τεράστιο χάος και ένα από τα προβλήματα ήταν η έλλειψης στέγασης και διάφορα ζητήματα νόμιμης ιδιοκτησίας κάτι που εξακολουθεί να υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Έτσι δημιουργήθηκε μια παραγκούπολη στο Νότιο Ειρηνικό.


3. Φλόρες, Γουατεμάλα

Πληθυσμός: 13.700 κάτοικοι
Έκταση: -
Το νησί Φλόρες βρίσκεται στη λίμνη Πετέν Ίτζα στη Γουατεμάλα. Το νησί πήρε το όνομά του Κυρίλο Φλόρες, ενός από τους πρώτους κατοίκους της Γουατεμάλας που ζήτησε ανεξαρτησία από τις αποικιακές δυνάμεις. Στο νησί βρίσκεται η ομώνυμη πόλη, Φλόρες. Η πόλη είναι μικρή, αλλά φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα με σουβενίρ και χειροτεχνίες, κλπ.


4. Santa Cruz del Islote, Κολομβία

Πληθυσμός: 1.247 κάτοικοι
Έκταση: 0,1 τετ. χλμ
Το πιο πυκνοκατοικημένο νησί του κόσμου είναι η Santa Cruz del Islote, ανοικτά των ακτών της Κολομβίας. Αυτό το τροπικό νησί βρίσκεται στα σμαραγδένια νερά της Καραϊβικής. Οι κάτοικοι αναγκάζονται τα γειτονικά νησιά σαν νεκροταφείο, χώρους αναψυχής κλπ, αλλά και για τις δουλείες τους. Οι μαθητές από το νησί πηγαίνουν σχολείο στις γειτονικές ακτές.


5. Νησί Migingo, Κένυα

Πληθυσμός: 130 κάτοικοι
Έκταση: 0,02 τετ. χλμ
Το Migingo είναι ένα μικροσκοπικό 2.000 τετ. μέτρων νησί -περίπου μισό γήπεδο ποδοσφαίρου- στη λίμνη Βικτόρια. Είναι πετρώδες και τραχύ με λίγη βλάστηση και γύρω του έχει ακόμα τρία μικρά νησιά. Το 2008-09 το νησί το αξίωσαν η Κένυα και η Ουγκάντα. Τον Ιούλιο του 2009 διαπιστώθηκε ότι το νησί είναι 510 μέτρα στα ανατολικά των συνόρων Κένυας-Ουγκάντας, μέσα στη λίμνη. Οι 130 κάτοικοι του, κυρίως ψαράδες και έμποροι ψαριών, εξυπηρετούνται από τέσσερα μπαρ και ένα φαρμακείο στο νησί.


6. Fadiouth, Σενεγάλη

Πληθυσμός: 9.000 κάτοικοι
Έκταση: 0,15 τετ. χλμ
Το Fadiouth είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη, στην άκρη της Petite Côte (Μικρής Ακτής) στη Σενεγάλη. Είναι κτισμένη στο ομώνυμο νησί, που είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από κοχύλια αχιβάδας. Το νησί είναι προσβάσιμο από μια στενή ξύλινη γέφυρα και μόνο για πεζούς. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του είναι το ψάρεμα και η καλλιέργεια ρυζιού.


7. Lindau, Γερμανία

Πληθυσμός: 3.000 κάτοικοι
Έκταση: 0,68 τετ. χλμ
Το Lindau είναι μια βαυαρική πόλη και νησί στην ανατολική πλευρά της λίμνης της Κωνσταντίας. Βρίσκεται κοντά στο σημείο συνάντησης των αυστριακών, γερμανικών και ελβετικών συνόρων.


8. Isola dei Pescatori, Ιταλία

Πληθυσμός: 50 κάτοικοι
Έκταση: 0,034 τετ. χλμ
Το Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) είναι το βορειότερο από τα τρία κύρια νησιά Borromean στο Lago Maggiore. Με πληθυσμό περίπου 50 κατοίκους, είναι το μόνο νησί που κατοικείται όλο το χρόνο. Ο δρόμος συχνά πλημμυρίζει και τα σπίτια είναι χτισμένα έτσι ώστε να επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: