Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ψυχολογία - Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας + (Issiz Adam Full movie - Greek Subs)


 

 

  Το βασικό χαρακτηριστικό της σχιζοειδούς διαταραχής προσωπικότητας είναι ένα ιδιαίτερα περιορισμένο φάσμα συναισθημάτων, το οποίο συνδυάζεται με έντονη κοινωνική αποστασιοποίηση. Βασικό χαρακτηριστικό είναι... η ανικανότητα να σχηματίσουν διαπροσωπικές σχέσεις και η μειωμένη τους αντιδραστικότητα όσο αφορά οποιαδήποτε μορφή διέγερσης. Τα συναισθήματά τους είναι απρόσφορα και γενικά φαίνεται να τους λείπει η ζωντάνια και η πρωτοβουλία. Συχνά είναι αδιάφοροι όσο αφορά τη συναισθηματική αντίδραση των άλλων, η οποία φαίνεται να μην πηγάζει από αδιαφορία αλλά από μια ανικανότητα για ενσυναίσθηση.


Υπάρχουν διάφορες ψυχαναλυτικές υποθέσεις για τη σχιζοειδή προσωπικότητα, μια πρόσφατη διατύπωση τους είναι αυτή του Akhtar (1992): «είναι ανοιχτά αποκομμένος, αυτάρκης, αφηρημένος, μη ενδιαφέρον, α-σεξουαλικός και ιδιοσυγκρατικά ηθικός, ενώ κρυφά ιδιαίτερα ευαίσθητος, με συναισθηματικές ανάγκες, σε έντονη εγρήγορση, δημιουργικός» (141-142).   
Όσο αφορά τα «γνωστικά λάθη» των σχιζοειδών, κατά τον Beck περιλαμβάνουν τα εξής: «Οι πυρηνικές τους πεποιθήσεις αποτελούνται από ιδέες όπως «είμαι βασικά μόνος», «οι στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους βασικά δεν φέρνουν ευχαρίστηση και είναι μπερδεμένες», «μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα εάν δεν με εμποδίζουν οι άλλοι άνθρωποι», «οι στενές σχέσεις είναι ανεπιθύμητες γιατί εμπλέκονται και εμποδίζουν την ελευθερία της δράσης μου» (Beck & Freeman, 1990: 51). 
Μια πολύ καλή ταινία που σχετίζεται με την Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας είναι το ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟΣ (ISSIZ ADAM) του Καγκάν Ιρμάκ.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: